Doneer nu

Rik van der Kant genomineerd voor talentprijs YOR van Alzheimer Nederland

Datum: 5 september 2019 Rik van der Kant genomineerd voor talentprijs Alzheimer Nederland
Delen

bron: Alzheimer Nederland

De Young Outstanding Researcher Award is een talentprijs voor de meest veelbelovende onderzoeker op het gebied van dementie in Nederland. Een persoonsgebonden prijs voor jonge onderzoekers ter waarde van €100.000. Deze prijs wordt uitgereikt door Alzheimer Nederland.

Deze drie kandidaten zijn uit de aanvragen geselecteerd door wetenschappers uit de onderzoekswereld. Een van de kandidaten is Rik van der Kant. Hij doet onderzoek naar nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer en werkt nauw samen met Alzheimercentrum Amsterdam. U kunt Rik helpen door hier uw stem uit te brengen. Deze stemmen tellen mee in de eindbeoordeling van de jury. Stemmen kan tot en met 30 september.

Dr. Rik van der Kant doet onderzoek naar nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer. Van der Kant gebruikt hiervoor een baanbrekende technologie die hem in staat stelt honderden potentiële medicijnen tegelijkertijd te testen. Hiermee ontdekte hij dat een bestaand HIV/AIDS medicijn (Efavirenz) mogelijk ook gebruikt kan worden voor de behandeling van alzheimer. Momenteel onderzoekt Van der Kant of dit middel geheugenverlies kan voorkomen in patiënten met alzheimer en andere vormen van dementie.

Over Rik van der Kant

Rik van der Kant promoveerde in 2013 als celbioloog bij het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Na zijn promotie besloot Van der Kant zijn expertise in te zetten in de zoektocht naar een medicijn voor de ziekte van Alzheimer.

Baanbrekend onderzoek met HIV/AIDS medicijn (Efavirenz)

In 2013, onder meer gesteund door een Alzheimer Nederland fellowship beurs, verhuisde hij daarom met zijn vrouw naar San Diego in de VS om onderzoek te doen in een van de meest toonaangevende Alzheimerlabs ter wereld. Hier leerde van der Kant hoe levende hersencellen gemaakt kunnen worden uit stukjes huid van alzheimerpatiënten. Hij ontdekte hiermee dat een ophoping van cholesterol in hersencellen van alzheimerpatiënten, direct leidt tot een opstapeling van de giftige alzheimereiwitten Tau en Amyloid. Daarnaast vond hij dat een bestaand HIV/AIDS medicijn (Efavirenz) deze opstapeling kan omkeren. Dit baanbrekende onderzoek, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell, ontving veel aandacht van zowel (inter)nationale collega-wetenschappers als in de media.

Verdere tests van Efavirenz bij andere soorten dementie

Om zijn ontdekkingen in het lab een klinisch vervolg te geven, keerde Van der Kant in 2017 terug naar Nederland. Op de Vrije Universiteit Amsterdam werkt hij nu samen met prof. dr. Philip Scheltens (neuroloog en directeur van Alzheimercentrum Amsterdam) om te testen of Efavirenz geheugenproblemen kan voorkomen bij alzheimerpatiënten. Ook wil Van der Kant deze Alzheimer Nederland Young Outstanding Researcher prijs inzetten om te testen of Efavirenz toegepast kan worden bij andere soorten van dementie, zoals frontotemporale dementie.

Leidt onderzoeksteam op de VU

Voor zijn onderzoek naar dementie ontving Van der Kant beurzen van Alzheimer Nederland, de Europese Unie en het Weston Brain Instituut. In 2015 ontving hij de prestigieuze internationale “Herb Tabor prijs” voor nieuwe onderzoekers. Momenteel leidt hij een onderzoeksteam op de VU dat onderzoek doet naar de oorzaak van alzheimer, en dat nieuwe -gepersonaliseerde- medicijnen zoekt die hierop ingrijpen om alzheimer te kunnen voorkomen of genezen. Rik van der Kant werd genomineerd voor de Young Outstanding Researcher Award door prof. dr. Philip Scheltens die hem prees om zijn talent, gedrevenheid en leiderschap voor een nieuwe generatie Nederlandse alzheimeronderzoekers.

Top
Volg ons via