Prestigieuze oeuvreprijs voor Rik Ossenkoppele
Datum: 24 januari 2020Rik Ossenkoppele (links) en Jacob Vogel
Afgelopen weekend won Rik Ossenkoppele de prestigieuze Christopher Clark Award op het ‘Human Amyloid Imaging’ (HAI) congres in Miami. De prijs is een erkenning voor zijn bijdrage aan het ontrafelen van het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer. Ossenkoppele werkt aan het in kaart brengen van de alzheimereiwitten amyloid en tau met de PET-scan.
Hoe verspreiden de alzheimereiwitten zich?
Ossenkoppele ontving de prijs voor zijn werk aan het in kaart brengen van de alzheimereiwitten amyloid en tau met de PET-scan. Met de PET-scan kan je de locatie van de eiwitten in de hersenen in beeld brengen. Ossenkoppele past deze techniek toe sinds het allereerste begin van zijn onderzoekscarrière nu ruim 10 jaar geleden. Ossenkoppele’s werk is belangrijk voor het alzheimerveld. Naast het ontrafelen van hoe de alzheimereiwitten zich door de hersenen verspreiden, heeft hij er aan bijgedragen dat de PET-scan nu kan worden toegepast in de klinische zorg, voor het selecteren van deelnemers aan medicijnonderzoek en voor het meten hoe goed behandelingen aanslaan.
Oeuvreprijs HAI Christopher Clark Award
De HAI Christopher Clark Award is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan onderzoekers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. De prijs is vernoemd naar neuroloog en alzheimeronderzoeker Christopher Clark, die in 2012 is overleden. Clark’s werk stond in het teken van het beter begrijpen van de ziekte van Alzheimer. Alle prijswinnaars leveren een belangrijke bijdrage aan het begrijpen van de ziekte, in de voetsporen van Clark. Naast een speciaal beeld ontving Ossenkoppele een financiële prijs om een training of cursus te volgen die bijdraagt aan zijn werk. Hij denkt nog na over de invulling hiervan.
>> kijk hier voor een overzicht van eerdere prijswinnaars.
Onderzoek doen is samenwerken
Ossenkoppele is een teamspeler. Hij werkt nauw samen met andere onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland. Na zijn promotie heeft hij als postdoc twee jaar gewerkt aan de ‘University of California San Francisco’, waar hij samen met het team daar verder werkte aan PET-onderzoek. Een van de onderzoekers waar hij daar mee samenwerkte, Jacob Vogel, heeft in 2018 als fellow in het onderzoeksteam van Ossenkoppele binnen het Alzheimercentrum Amsterdam gewerkt. Het was dan ook extra bijzonder dat Vogel tijdens het HAI congres de junior onderzoeker award won.
Naast zijn aanstelling aan Alzheimercentrum Amsterdam werkt Ossenkoppele in Lund, Zweden, aan het verder uitbreiden van de PET-onderzoekslijn. Elke maand verblijft hij enkele dagen in Zweden.