Doneer nu

Onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam

Delen

Naast de zorg voor patiënten is een groot deel van onze medewerkers bezig met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Want door goed onderzoek te doen, kunnen wij onze behandelingen steeds verder verbeteren. Patiënten maar ook gezonde mensen kunnen deelnemen aan onderzoek naar dementie.

De ziekte van Alzheimer en ook andere ziekten die dementie veroorzaken zijn complex. Onderzoek naar oorzaken en oplossingen staat nog in de kinderschoenen en kent (nog) niet dezelfde investering als andere ongeneeslijke ziekten. Daarom is onderzoek zo hard nodig. Samen met andere centra in Nederland en in de rest van de wereld doen we onderzoek om dementie te voorkomen en misschien wel te genezen.

Het is onmogelijk om hier al onze publicaties uit 2018 te noemen. We hebben daarom hieronder een keuze gemaakt van 6 publicaties die samen een goed beeld geven van de diversiteit van het onderzoek dat we verrichten. Alle lopende onderzoeken kunt u vinden bij blogartikelen.

Alzheimer zo vroeg mogelijk diagnosticeren door eiwit amyloid te meten – Studie SCIENCe

Inge VerberkHet eiwit amyloid stapelt zich op in de hersenen van mensen met alzheimer. Dit eiwit kan zichtbaar worden gemaakt op een hersenplaatje (PET-scan) of gemeten worden in hersenvocht. Inge Verberk richt zich op het meten van dit eiwit in bloed. Dit doet ze samen met het Neurochemisch Laboratorium. De resultaten van haar onderzoek wijzen op een toekomst waarin plasma amyloid mogelijk gebruikt kan worden als biomarker voor alzheimer.

Meer weten over de Studie SCIENCe? Lees dan de blog.

Subsidiegever: Gieskes-Strijbis Fonds, Alzheimer Nederland

Afwijkingen in hersenen niet bij iedere patiënt gelijk – Studie PAGE-AD

Baayla BoonEr zijn alzheimerpatiënten met atypische klachten zoals problemen met het spreken of het zien. Arts-onderzoeker Baayla Boon heeft gekeken naar de alzheimer afwijkingen, plaques en tangles, in hersenweefsel van deze patiënten. Ze vond dat de afwijkingen in de hersenen van deze patiënten inderdaad verschillen van de afwijkingen in patiënten met de typische vorm.

Meer weten over de Studie PAGE-AD? Lees dan de blog.

Subsidiegever: ZonMw Memorabel

Zeldzaam gen beïnvloedt symptomen en hersenschade bij alzheimer – Studie cognitieve subtypes

Colin GrootEen zeldzame variant van het APOE-gen, E2 genaamd, verkleint het risico op alzheimer. Sommige mensen met E2 krijgen toch deze ziekte. Onderzoeker Colin Groot publiceerde over wat de effecten zijn van E2 bij mensen die toch alzheimer krijgen. Hij vond dat deze mensen relatief meer aandacht- en taalproblemen hebben, maar minder geheugenproblemen. Op MRI-scans zag hij dat mensen met E2 meer schade hebben in de grijze stof aan de linkerkant van de hersenen dan aan de rechterkant. Dit toont aan dat E2 niet alleen het risico op alzheimer beïnvloed maar ook de symptomen en hersenschade.

Subsidiegever: National Institutes of Health (NIH)

Meer geschikte deelnemers voor onderzoek – Studie EPAD

Lisa VermuntArts-onderzoeker Lisa Vermunt heeft gepubliceerd over de samenwerking met andere onderzoekers uit heel Europa om deelnemers te werven voor dementie-onderzoek. Het opzetten van deze registratie is belangrijk, omdat het vinden van voldoende deelnemers vaak langer duurt dan gepland. Dat kan soms wel oplopen tot 2 jaar. Met deze efficiencyslag hoopt ze bij te dragen aan een oplossing voor dementie doordat onderzoek sneller van de grond komt.

Meer weten over de Studie EPAD? Lees dan de blog.

Subsidiegever: EU-IMI

Gedragsveranderingen bij frontotemporale dementie – Studie Social Brain Project

Linda ReusPromovendus Lianne Reus deed onderzoek naar het ziekteverloop van gedragsvariant frontotemporale dementie (gvFTD). Bij dementie wordt vaak gedacht aan geheugenklachten, maar bij gvFTD zijn er veranderingen in gedrag en karakter. Symptomen van gvFTD kunnen lijken op die van psychiatrische ziektebeelden. Voor
het bieden van de juiste zorg en begeleiding is het onderscheid erg belangrijk. Psychiatrische aandoeningen zijn namelijk vaak behandelbaar, terwijl bij gvFTD verlies van hersencellen optreedt.

Meer weten over de Studie Social Brain Project? Lees dan de blog.

Subsidiegever: Stichting Zabawas

Leefstijlprogramma voor mensen met geheugenklachten – Studie Euro-SCD

Linda WesselmanNeuropsycholoog-onderzoeker Linda Wesselman onderzoekt de relatie tussen leefstijl en hersengezondheid. Zij ontwikkelde samen met collega’s een online leefstijlprogramma voor mensen met geheugenklachten. Het is belangrijk om de gebruikers te betrekken bij het ontwikkelen en testen van zo’n programma, om het zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en de vaardigheden van de gebruikers. Uit haar onderzoek bleek namelijk dat ook persoonlijke factoren, zoals motivatie, bijdragen aan hoe mensen het programma gebruiken.

Meer weten over de Studie Euro-SCD? Lees dan de blog.

Subsidiegever: EU-JPND, Stichting Equilibrio

Top
Volg ons via