Doneer nu

Ouderen en patiënten positief over digitale denktests, maar zien ook uitdagingen

Datum: 20 februari 2025 Ouderen en patiënten positief over digitale denktests, maar zien ook uitdagingen 1
Delen

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door problemen met het denkvermogen. Digitale tests om dit te meten zijn in opkomst. Denk hierbij aan een geheugentest op de computer, een taaltest op de tablet of het meten van typgedrag op de smartphone. Uit onderzoek van Sophie van der Landen en Rosanne van den Berg van Alzheimercentrum Amsterdam blijkt dat ouderen en patiënten hier positief tegenover staan, maar ook uitdagingen zien.

De onderzoekers van de studie “Focusgroepen over het gebruik van digitale tests voor het denkvermogen bij de ziekte van Alzheimer” nodigden gezonde ouderen en patiënten met beginnende ziekte van Alzheimer uit en vroegen wat hen zou motiveren of juist belemmeren om zulke digitale tests te gebruiken. Drie hoofdthema’s kwamen naar voren:

  1. Wil ik mijn hersengezondheid weten? (motivatie voor testen)
  2. Wil ik een digitale test gebruiken? (geschiktheid van digitale testen)
  3. Wat maakt een digitale test geschikt voor mij? (kenmerken van digitale testen)

Binnen deze hoofdthema’s vonden de onderzoekers verschillende factoren. In het algemeen viel op dat bepaalde factoren voor de ene persoon als motivator werden gezien, terwijl ze voor een ander juist als belemmering werden ervaren, en vice versa.

Wil ik mijn hersengezondheid weten?

Eerdere studies tonen aan dat ouderen en mensen met de ziekte van Alzheimer openstaan voor testen van het denkvermogen. Dat werd in dit onderzoek bevestigd. Verschillende redenen werden genoemd om de hersengezondheid te testen. Sommige mensen wilden vooral geruststelling en vergelijken met leeftijdsgenoten, terwijl anderen vooral het belang inzagen van monitoren van achteruitgang. Dit kan bijvoorbeeld helpen met het plannen van de juiste zorg. Angst voor dementie bleek een belangrijke belemmering voor testbereidheid.

Wil ik een digitale test gebruiken?

Het digitale aspect riep gemengde reacties op. Sommige deelnemers vonden digitale testresultaten handig, terwijl anderen de voorkeur gaven aan een zorgverlener die de testresultaten uitlegt. Dit benadrukt de noodzaak om verschillende opties aan te bieden, zoals de keuze hoe en wanneer resultaten worden gedeeld. Zelfstandig, thuis testen werd zowel als voordeel (minder belastend, anonimiteit) als nadeel (afleiding, gebrek aan persoonlijk contact) ervaren.

Wat maakt een digitale test geschikt voor mij?

Gebruiksvriendelijkheid is essentieel. Persoonlijke opties zoals aanpassen van tekstgrootte of de mogelijkheid om pauze te nemen werden gewaardeerd. Wel moet hier voorzichtig mee omgegaan worden om de betrouwbaarheid van de tests te waarborgen. Ook speelden privacy en betrouwbaarheid een grote rol. Transparantie over datagebruik en erkenning door medische instellingen zouden vertrouwen in dit soort tests kunnen vergroten.

Personalisatie is cruciaal

Ouderen en patiënten staan positief tegenover digitale tests voor het denkvermogen, maar zien ook uitdagingen. Personalisatie is cruciaal om brede implementatie mogelijk te maken. In de ontwikkeling van digitale tests is het belangrijk om rekening te houden met deze uitdagingen door af te stemmen op individuele behoeften.

Ouderen en patiënten positief over digitale denktests, maar zien ook uitdagingen

Steun onderzoek

Wilt u onderzoek naar alzheimer en andere vormen van dementie steunen? Kijk hier wat u kunt doen.

Top
Volg ons via