Doneer nu

Pasmanlezing

Delen
Pasmanlezing 2022

De Pasmanlezing is een jaarlijkse publiekslezing die sinds 2018 georganiseerd wordt door Alzheimercentrum Amsterdam. Tijdens de lezing wordt de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek naar alzheimer gepresenteerd.

Pasman LeerstoelABOARD Webinar Wiesje van der Flier

De lezing wordt georganiseerd in verband met de Pasman Leerstoel. Wiesje van der Flier, wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, is hoogleraar van de Pasman Leerstoel, met als onderzoeksopdracht: “determinanten van cognitieve achteruitgang leidend tot dementie”. Haar leerstoel wordt gesponsord door de Pasman Stichting. Deze stichting heeft de laatste 20 jaar een traditie opgebouwd in het sponsoren van een Leerstoel op het gebied van toegepast wetenschappelijk onderzoek in de levenswetenschappen.

Pasmanlezing 2024 – Nieuwsgierige Wetenschap

Nieuwsgierig naar de nieuwste ontwikkelingen rondom diagnostiek van alzheimer? Tijdens deze publiekslezing door drie bevlogen wetenschappers krijgt u een unieke inkijk in de stand van zaken.

Bekijk hier de gehele opname van de lezing.

Prof. dr. Wiesje van der Flier – Diagnose van alzheimer toen en nu

Als er op één gebied grote vooruitgang is geweest in de wetenschap rondom alzheimer, dan is het wel de diagnostiek. Dit heeft geleid tot grote veranderingen in het denken over diagnose en over de ziekte zelf. En dat is belangrijk, want een goede diagnose is het startpunt voor behandeling die werkt.

Dr. Rik Ossenkoppele – alzheimerschade in beeld; hoe helpt tau-PET de puzzel op te lossen?

Tau-PET scans geven de mogelijkheid om heel precies in beeld te brengen hoeveel alzheimerschade in de hersenen aanwezig is. Op welke manier helpt de tau PET scan om de diagnose verder te verfijnen? En – is er ook een rol voor deze scan bij ontwikkeling van nieuwe medicijnen?

Dr. Argonde van Harten – Kan je alzheimer aantonen in het bloed?

Alzheimerschade aantonen is mogelijk met bijvoorbeeld PET scans of biomarkers in het hersenvocht. Maar deze tests zijn duur en/of niet overal beschikbaar. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk om alzheimer in bloed aan te tonen. Hoe zit het precies? En hoe past dit in de zorg van morgen?

Heeft u interesse om zelf bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek om alzheimer op te lossen? Kijk dan op www.aboard-project.nl

Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam. De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie van Health-Holland en ZonMw.

Pasmanlezing 2022 – (On)geneeslijke Wetenschap

Alzheimer een ongeneeslijke ziekte, of toch niet? Tijdens deze publiekslezing door drie bevlogen wetenschappers krijgt u een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom alzheimer.

Prof. Wiesje van der Flier: Op weg naar behandeling op maat

Zijn we klaar voor een toekomst mét behandeling van alzheimer? In het nationale ABOARD-project slaan we de handen inéén om alle voorbereidingen te treffen voor patiënt-geregisseerde diagnose, predictie en preventie.

> Bekijk de presentatie van Wiesje van der Flier

Prof. John Harrison: How to measure memory decline?

Bij alzheimer gaat het geheugen achteruit. Hoe kan je dat het beste meten in onderzoek? Wat zegt de score op een geheugentest over hoe goed het thuis gaat? En hoeveel verschil moet een medicijn maken om er ook echt iets van te merken? Deze lezing is in het Engels.

> Bekijk de presentatie van John Harrison

Prof. Philip Scheltens: Medicijn aan de horizon?

Er zijn nu nog geen medicijnen beschikbaar die het alzheimer ziekteproces vertragen. Maar wereldwijd wordt hard gewerkt. U krijgt de meest recente inzichten van het congres voor alzheimer geneesmiddelenonderzoek dat de week tevoren plaats heeft in San Francisco.

> Bekijk de presentatie van Philip Scheltens

Heeft u interesse om zelf bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek om alzheimer op te lossen? Kijk dan op www.aboard-project.nl

Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam. De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie van Health-Holland en ZonMw.

Pasmanlezing 2021 – Toepasselijke Wetenschap

Tijdens deze online publiekslezing door drie bevlogen wetenschappers krijgt u een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom Alzheimer en andere vormen van dementie.

Prof. dr. Yolande Pijnenburg: De uitdagingen van dementie op jonge leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op dementie. Maar dementie kan ook op jonge leeftijd voorkomen. Je denkt er dan niet aan. Ook omdat de ziekte dan vaak een andere verschijningsvorm heeft. Hoe herken je dementie op jonge leeftijd?

> Bekijk de presentatie van Yolande Pijnenburg

Dr. Janne Papma: De uitdagingen van veranderd gedrag

Niet alleen het geheugen verandert bij dementie. Er kunnen ook veranderingen zijn in het gedrag. Bijvoorbeeld somberheid, apathie, of angst. Al vroeg in het beloop van de ziekte van alzheimer en andere vormen van dementie kan dit een flinke impact hebben. Hoe kan je ermee om gaan? En is er iets tegen te doen?

> Bekijk de presentatie van Janne Papma

Prof. dr. Wiesje van der Flier: De uitdagingen van corona – het POLAR project

Mensen met alzheimer zijn dubbelkwetsbaar in tijden van corona. Hoe hebben mensen met alzheimer de tijden van corona ervaren? En wat helpt hen er doorheen?

> Bekijk de presentatie van Wiesje van der Flier

> Kijk hier de volledige lezing terug

Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het project Hersenonderzoek.nl.
De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw.  

Pasmanlezing 2020 – Smakelijke Wetenschap

Tijdens deze online publiekslezing door drie bevlogen wetenschappers krijgt u een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom Alzheimer.

Prof. dr. Wiesje van der Flier: Voeding & Alzheimer – het NUDAD project

Patiënten met alzheimer hebben vaak een ongezonde voedingsstatus. In het NUDAD project onderzochten we wat daar de oorzaak van is. Zou gezonde voeding helpen om cognitieve achteruitgang te vertragen?

> Bekijk de presentatie van Wiesje van der Flier

Dr. Ondine van de Rest: Een goed geheugen begint op uw bord

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je geheugen? En welke kan je beter laten staan? Dr Ondine van de Rest neemt u mee langs het wetenschappelijke bewijs voor gezonde voeding.

> Bekijk de presentatie van Ondine van de Rest

Dr. Sebastian Köhler: Wat u zelf kunt doen om uw hersenen gezond te houden

Wist u dat een gezonde leefstijl helpt om de hersenen gezond te houden en dementie te voorkómen? Het gaat niet om óf de voeding, óf de beweging, maar om het totaalplaatje van een gezonde leefstijl. Volgend jaar gaat in Nederland een grote studie van start waarin we het effect van een gezonde leefstijl op cognitieve achteruitgang onderzoeken. Doet u mee?

> Kijk hier de volledige lezing terug

Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het project Hersenonderzoek.nl.
De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie van NWO.

Pasmanlezing 2019 – Onvergetelijke Wetenschap

Tijdens deze publiekslezing door drie bevlogen wetenschappers krijgt u een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom Alzheimer.

We gaan met u op zoek naar de oorsprong; wat weten we over de allereerste hersenveranderingen? Alzheimer diagnosticeren in het bloed; droom of werkelijkheid? En ten slotte: wat kunnen we leren van mensen die heel oud worden, maar níet dement?

Sprekers:
Wiesje van der Flier
Henne Holstege
Charlotte Teunissen

> Bekijk de presentatie van Wiesje van der Flier

> Bekijk de presentatie van Henne Holstege

> Bekijk de presentatie van Charlotte Teunissen

Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het project Hersenonderzoek.nl.
De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie van het Gieskes Strijbisfonds.

Pasmanlezing 2018 – Het Alzheimermysterie

Tijdens deze publiekslezing door een drietal kundige sprekers krijgt u een unieke inkijk in de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom Alzheimer. Hoe ver zijn we met het oplossen van het Alzheimermysterie? Wat is al bereikt in het onderzoek, wat zijn de volgende stappen en zijn geneesmiddelen een reële hoop?

Wiesje van der Flier: diagnostiek van alzheimer
Als er één vlak is waarop de wetenschap veel vooruitgang heeft geboekt, dan is dat diagnostiek. Toch zijn er ook nog vragen, zoals: welke test wanneer, wat als de ene test past bij alzheimer maar de andere niet, wat betekent de uitslag voor mijn patiënt en hoe leg je dat het beste uit? Wiesje van der Flier is projectleider van het ABIDE project. ABIDE nam de wetenschappelijke kennis over Alzheimer-diagnostiek als uitgangspunt om de dagelijkse praktijk van geheugenpoli’s verder te verbeteren. Want een goede diagnose is essentieel voor goede zorg en behandeling.

> Bekijk hier de presentatie van Wiesje van der Flier

Geert Jan Biessels: preventie van dementie
Steeds vaker lees je hoopvolle berichten dat het aantal mensen met dementie minder snel toeneemt dan verwacht. Is dit waar, en betekent dit dat het probleem Alzheimer zich zelf heeft opgelost? Zitten we al op de goede weg met het voorkómen van dementie? Geert Jan Biessels van het UMCU vertelt hoe schade aan de bloedvaten van de hersenen bijdraagt aan cognitieve problemen en dementie. De meest prangende vraag daarbij is natuurlijk hoe je de vaten zo lang mogelijk gezond kunt houden.

> Bekijk hier de presentatie van Geert Jan Biessels

Niels Prins: behandeling van alzheimer
Wat zouden we het graag willen – medicijnen die werken. Maar is dat een reële hoop? In de media hoor je over farmaceuten die de handdoek in de ring gooien, onderzoekers die elkaar betwisten over de juiste aanpak, en dat de zoektocht naar medicijnen weggegooid geld zou zijn. Niels Prins van het Brain Research Center doet medicijnonderzoek en kent als geen ander de stand van zaken: hoe gaat medicijnonderzoek eigenlijk in zijn werk, wat hebben we geleerd van het onderzoek tot nu toe, komt er ooit één pil voor alzheimer en mogen we hopen op een doorbraak?

Deze publiekslezing werd georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam in samenwerking met het project Hersenonderzoek.nl. De lezing werd mogelijk gemaakt met subsidie uit het ZonMW Memorabel project ABIDE in het kader van Deltaplan Dementie.

5 vragen aan Wiesje van der Flier | Hoofd onderzoek en hoogleraar Pasman Leerstoel 2
Top
Volg ons via