Hülya Ulugut en Rik Ossenkoppele ontvangen prestigieuze beurs van Alzheimer’s Association
Datum: 17 maart 2022We zijn trots om te delen dat neuroloog en promovendus Hülya Ulugut en senior onderzoeker Rik Ossenkoppele beide een beurs hebben ontvangen van de Alzheimer’s Association. Dit is de grootste non-profit financier van het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen die dementie veroorzaken. Ze zetten zich wereldwijd in voor het bevorderen van essentieel onderzoek naar methoden voor behandeling, preventie en, uiteindelijk, genezing.
Hülya en Rik ontvangen ieder circa 150.000 dollar voor hun onderzoeksprojecten voor het vaststellen van diagnostische criteria voor frontotemporale dementie, het verbeteren van het diagnostisch proces bij alzheimer en het in kaart brengen van de relatie tussen alzheimer en oogklachten.
Project Hülya Ulugut
“De rechter temporale variant van frontotemporale dementie (rtvFTD) wordt gekenmerkt door atrofie (afname van weefsel) van de rechter slaapkwab en een unieke combinatie van cognitieve, gedrags- en psychiatrische symptomen, evenals taalproblemen. Door het ontbreken van diagnostische criteria wordt rtvFTD vaak niet herkend. Ons doel is om clinici dit specifieke syndroom beter te laten herkennen en te onderscheiden. Om dit doel te bereiken, is een internationale werkgroep van 19 onderzoekscentra opgericht om internationale consensus diagnostische criteria voor rtvFTD vast te stellen “, zegt Hulya Ulugut.
Project van Rik Ossenkoppele
Uit de literatuur is gebleken dat de ziekte van Alzheimer vaker voorkomt bij mensen die ook lijden aan een oogaandoening zoals glaucoom, maculadegeneratie of staar. Doordat de oogklachten de cognitieve klachten (deels) maskeren wordt de diagnose Alzheimer vaak laat gesteld en soms zelfs gemist. Rik legt uit: “We gaan met een groot (nationaal en internationaal) team onderzoeken of een recent ontwikkelde test om Alzheimer eiwitten te meten in het bloed het diagnostisch proces kan verbeteren. En een tweede doel van ons project is om de overlap tussen Alzheimer en oogklachten beter te begrijpen door neuropsychologisch en beeldvormend (MRI) onderzoek en het bekijken van gedeelde risicofactoren”.