Promotie Anne Catrien Baakman
Datum: 18 november 2021Anne Catrien Baakman promoveerde 17 november aan de Universiteit Leiden. Zij deed haar promotieonderzoek deels bij het Centre for Human Drug Research in Leiden en deels bij Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. De titel van Anne Catrien haar proefschrift is: Innovation in cholinergic enhancement for Alzheimer’s Disease.
Het proefschrift van Anne Catrien Baakman beschrijft verschillende studies, die het effect op cognitie onderzoeken van medicamenten die het cholinerge neuronale systeem via directe of indirecte mechanismen beïnvloeden. Dit systeem is vooral belangrijk voor aandacht en geheugen en is aangetast bij onder andere de ziekte van Alzheimer. Bij de klassieke methode van geneesmiddelonderzoek worden eerst studies gedaan naar veiligheid en verdraagbaarheid in gezonde proefpersonen en worden pas in een later stadium effectiviteit en optimale dosering onderzocht, meestal in grote en dure patientenstudies. Bij het vroege fase geneesmiddelonderzoek in dit proefschrift is er steeds gekozen om ook maten voor effectiviteit mee te nemen, ook wanneer dit niet het primaire doel van de studie was. De precieze studieopzet en studiepopulatie is steeds anders gekozen, afhankelijk van het doel van de studie.
De studies werden uitgevoerd in proefpersonen met een normale of een in enige mate aangedane cognitie of in gezonde proefpersonen met een farmacologisch geïnduceerde cognitieve vermindering (‘farmacologische challenge studies’). Ook wordt het farmacologisch profiel van de nicotinerge acetylcholinereceptorantagonist mecamylamine beschreven en vergeleken met de muscarinerge acetylcholinereceptorantagonist scopolamine. Mecamylamine heeft weliswaar een kleiner, maar wel een meetbaar effect op aandacht en geheugen en werkt niet sederend. Dit zou een interessant challenge model kunnen zijn voor studies naar het effect van nicotinerge acetylcholinereceptoragonisten. In dit proefschrift worden innovatieve methodologieen voor het onderzoeken van procholinerge medicatie beschreven en wordt de mogelijkheid en het belang van het meten van effectiviteit in vroege fase geneesmiddelonderzoek onderstreept. Hierbij zijn goede biomarkers, die klinisch en fysiologisch relevant en goed gevalideerd zijn, essentieel.
Link naar online proefschrift
Promotor(en)
Prof.dr. J.M.A. van Gerven
Prof.dr. G.J. Groeneveld
Prof.dr. P. Scheltens