Doneer nu

Promotie Baayla Boon

Datum: 14 januari 2022 Promotie Baayla Boon
Delen

Vandaag promoveert Baayla Boon op het proefschrift getiteld: ‘Deciphering neuropathological heterogeneity in Alzheimer’s Disease: Beyond plaques and tangles’. Baayla heeft haar promotieonderzoek uitgevoerd bij de afdeling Pathologie en Alzheimercentrum Amsterdam van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Haar promotoren zijn prof. dr. Philip Scheltens en prof. dr. Annemieke J.M. Rozemuller en copromotoren dr. Jeroen J.M. Hoozemans en dr. Femke H. Bouwman.

Baayla haar onderzoek laat zien dat de ziekte van Alzheimer niet één en dezelfde ziekte is, maar dat er verschillende subtypen zijn, ook in de pathologie. Haar onderzoek draagt bij aan het herkennen van de verschillende subtypen en ondersteunt dat deze patiënten in de toekomst op een individuele manier behandeld zullen moeten worden.

Vanwege Covid-19 mag er geen publiek aanwezig zijn daarom is de verdediging online te volgen via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit.

Korte video promotie

In de onderstaande korte video legt Baayla uit wat zij onderzocht heeft en wat de uitkomsten zijn van haar promotieonderzoek.

Subtypen ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer presenteert zich typisch met geheugenklachten. Echter, in een derde van de patiënten die de ziekte krijgt op jonge leeftijd, presenteert de ziekte zich met atypische klachten, zoals problemen met het zien, het spreken of het gedrag. In de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer vinden we de pathologische kenmerken genaamd plaques en tangles. In haar proefschrift vroeg Baayla zich af: ‘Hoe zien de hersenen van patiënten met de atypische ziekte van Alzheimer eronder de microscoop uit?’ en ‘Hoe vertaalt zich dit naar de hersenscan zoals we deze op de geheugenpolikliniek maken?’

In haar onderzoek heeft Baayla gebruik gemaakt van materiaal van overleden personen die hun hersenen gedoneerd hebben aan de Nederlandse Hersenbank en de Normal Aging Brain Collection Amsterdam. Baayla en collega’s hebben na het overlijden van patiënten een MRI-scan gemaakt en deze vergeleken met de MRI-scan tijdens het leven. Ook hebben ze gebruik gemaakt van geavanceerde onconventionele microscopische technieken. Hiermee hebben ze de plaque in 3D gevisualiseerd en nieuwe eigenschappen ontdekt.

“Hersendonor Dirk Baron, had de ziekte van Alzheimer en overleed op 37 jaar, vormt voor mij een ware inspiratie om door te gaan met onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.” Baayla Boon

Conclusie onderzoek

Baayla heeft gevonden dat het ziekteproces in de hersenen anders is bij atypische patiënten dan bij typische patiënten. Zo heeft zij gevonden dat de amyloid plaque, het kenmerk van de ziekte van Alzheimer in de hersenen, er anders uitziet bij atypische patiënten. Daarnaast vond zij dat de aangeboren immuunrespons verschilt. De ziekteprocessen lijken dus zeker te verschillen tussen verschillende typen patiënten. In het onderzoek van Baayla konden deze bevindingen nog niet vertaald worden naar een MRI-scan zoals die op de geheugenpolikliniek worden gemaakt. Maar het onderzoek loopt nog door.

Wat levert dit onderzoek op

Het onderzoek van Baayla Boon laat zien dat de ziekte van Alzheimer niet één en dezelfde ziekte is, maar dat er verschillende subtypen zijn, ook in de pathologie. Haar onderzoek draagt bij aan het herkennen van de verschillende subtypen en ondersteunt dat deze patiënten in de toekomst op een individuele manier behandeld zullen moeten worden.

Meer informatie

Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door subsidies van ZonMw Memorabel, Alzheimer Nederland en donaties van de familie Baron en Omrop Fryslan.

Top
Volg ons via