Promotie Jarith Ebenau
Datum: 4 oktober 2022Vandaag om 13:45 uur verdedigt Jarith Ebenau haar proefschrift getiteld: ‘From subjective to objective cognitive decline – Using biomarkers to understand the earliest stages of Alzheimer’s disease’. Het is geschreven onder begeleiding van prof.dr. Wiesje van der Flier en prof.dr. Bart van Berckel.
Het proefschrift richt zich op de vroege fase van de ziekte van Alzheimer. Bij mensen met subjectieve cognitieve klachten heb ik onderzocht welke factoren voorspellend zijn voor klinische progressie naar dementie en cognitieve achteruitgang. Biomarkers voor het eiwit amyloid, het eiwit tau, neurodegeneratie, maar ook de doorbloeding van de hersenen en genetische factoren blijken geassocieerd met klinische progressie naar dementie en cognitieve achteruitgang. Verder zijn deze biomarker waarden veranderlijk over de tijd en is er een grote variatie in de volgorde waarin ze afwijkend worden, wat suggereert dat er meerdere paden zijn in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Dit proefschrift draagt bij aan begrip van de aller vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer.
De promotieplechtigheid vindt plaats in de Aula van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De verdediging van het proefschrift is ook online te volgen zijn via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit (https://www.youtube.com/c/VUBeadlesOffice ).
Korte video promotie
In de onderstaande korte video legt Jarith uit wat zij onderzocht heeft en wat de uitkomsten zijn van haar promotieonderzoek.
Vijf vragen aan Jarith
Wie ben je?
Mijn naam is Jarith Ebenau. Ik ben 31 jaar en de afgelopen vier jaar heb ik als arts-onderzoeker promotie onderzoek gedaan bij het Alzheimercentrum Amsterdam.
Waarom ben je onderzoek gaan doen?
Ik ben onderzoek gaan doen omdat ik meer wilde leren over hersenziekten. De ziekte van Alzheimer is een hele complexe hersenziekte waarover nog vele vragen onbeantwoord zijn. Ik wilde graag een stukje bijdragen aan het oplossen van deze complexe puzzel.
Wat heb je onderzocht?
Ik heb onderzoek gedaan naar mensen met subjectieve cognitieve klachten. Dat zijn mensen die het gevoel hebben dat bijvoorbeeld hun geheugen achteruit gaat, maar die op tests nog goed scoren. Er zijn veel oorzaken voor deze subjectieve klachten, maar bij een deel van de mensen kan het zijn dat een hersenziekte zoals de ziekte van Alzheimer de oorzaak is.
Wat heb je gevonden?
Wij hebben onderzocht of een bepaalde markers zijn die kunnen aangeven wie van deze mensen een verhoogd risico heeft op verdere achteruitgang van het geheugen. En wie niet. Verschillende markers, gemeten in het hersenvocht, op hersenscans en in het bloed, zijn gerelateerd aan een achteruitgang in het denkvermogen en de ontwikkeling van dementie. Verder vonden we dat de waarde van deze markers veranderden over de tijd en dat er verschillen waren in de volgorde waarin ze afwijkend werden. Dit suggereert dat er meerdere paden zijn in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.
Wat levert dit op voor de patiënten?
De resultaten uit het proefschrift dragen bij aan meer begrip over de aller vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer. Met behulp van deze resultaten hopen we mensen met subjectieve cognitieve klachten uiteindelijk meer duidelijkheid te kunnen geven over hun diagnose en prognose.
Deze promotie is mogelijk gemaakt met subsidie van: Dioraphte en Gieskes-Strijbis Fonds