Promoties Tessa Timmers & Emma Wolters
Datum: 2 december 2020Vandaag promoveren en maar liefst twee onderzoekers, namelijk Tessa Timmers en Emma Wolters. Beide werken zowel op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde als bij Alzheimercentrum Amsterdam van Amsterdam UMC.
Promotie Tessa Timmers
Tessa Timmers verdedigt om 9.45 uur haar proefschrift ‘Tau PET in het Alzheimer spectrum’. Haar proefschrift draagt bij aan een beter begrip van de onderliggende mechanismen die de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Alzheimer is een progressieve hersenziekte die gekenmerkt wordt door het verlies van cognitieve functies. De ziekte wordt veroorzaakt doordat verkeerd gevouwen kluwens van de eiwitten amyloïd en tau in de hersenen neerslaan. Sinds enkele jaren is het mogelijk om met behulp van de beeldvormende techniek positron emissie tomografie (PET) het neerslaan van amyloïd te visualiseren en kwantificeren. Een PET-tracer om tau te meten werd pas recent ontwikkeld.
In dit proefschrift beschrijft Timmers een nieuwe techniek, de tau PET scan. Ze richtte zich op de allereerste hersenveranderingen die leiden tot de ziekte van Alzheimer. Hiervoor onderzochten Timmers en haar collega’s gezonde mensen met subjectieve geheugenklachten. Deze mensen ervaren cognitieve achteruitgang, maar dit kan niet geobjectiveerd worden met een neuropsychologisch onderzoek. Aangetoond werd dat gezonde mensen met subjectieve geheugenklachten met een meer afwijkende tau PET scan slechter scoorden op geheugentests. Hiermee lieten de onderzoekers zien dat tau een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van subtiele achteruitgang in het geheugen, zelfs bij gezonde mensen met geheugenklachten.
> Lees hier het online proefschrift van Tessa Timmers
Promotoren: prof. dr. B.N.M. van Berckel & prof. dr. W.M. van der Flier
Copromotoren: dr. R. Ossenkoppele & dr. S.V.S. Golla
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door subsidies van Deltaplan Dementie, ZonMw Memorabel, Janssen Pharmaceuticals, Gieskes-Strijbisfonds en Dioraphte
Promotie Emma Wolters
Ook vandaag om 11.45 uur promoveert Emma Wolters. Haar proefschrift gaat over een nieuwe tau PET tracer [18F] flortaucipir bij verschillende vormen van dementie: de ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie (DLB) en dragers van een MAPT mutatie. Tau is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij al deze vormen van dementie en met een tau PET scan kun je zien waar het tau eiwit zich ophoopt in de hersenen.
Wolters heeft een optimale manier gevonden om tau PET scans af te beelden. Daarnaast vonden Wolters en haar collega’s dat een tau PET scan sterker overeenkomt met ziekte-ernst dan tau in het hersenvocht in de ziekte van Alzheimer. Een tau PET scan had bij patiënten met Lewy Body dementie slechts een kleine rol in het verklaren van de ernst van de klachten. Voor de MAPT mutatie dragers zou een tau PET scan mogelijk een rol kunnen spelen in de vroege herkenning van tau pathologie.
Met dit onderzoek levert Emma Wolters ook een bijdrage om de onderliggende ziekteprocessen bij de ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie en MAPT mutatiedragers beter te kunnen begrijpen. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicamenteuze therapieën en zo het uiteindelijke doel te bereiken: de ziekte van Alzheimer en andere hersenziekten die leiden tot dementie te genezen.
> Lees hier het online proefschrift van Emma Wolters
Promotoren: prof. dr. B.N.M. van Berckel & prof. dr. P. Scheltens
Copromotoren: dr. R. Ossenkoppele & dr. S.C.J. Verfaillie
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door subsidies van Deltaplan Dementie, ZonMw Memorabel, Janssen Pharmaceuticals Avid Radiopharmaceuticals heeft de precursor van de tau PET tracer geleverd
Meer informatie
- Beide promoties zijn online te volgen via YouTube
- Over het onderzoek Eclipse
- Over het onderzoek SCIENCe