Doneer nu

Samen stap voor stap bouwen aan een nieuwe generatie onderzoekers

Datum: 21 januari 2025 Samen stap voor stap bouwen aan een nieuwe generatie onderzoekers
Delen

Alzheimercentrum Amsterdam bestaat dit jaar 25 jaar. In de nieuwe rubriek Samen stap voor stap geven we een uniek kijkje achter de schermen bij de werkzaamheden en successen van onze medewerkers, donateurs en onderzoeksdeelnemers. Want alleen samen kunnen we vooruitgang boeken in de strijd tegen dementie. In deze eerste editie delen onderzoekers Marissa Zwan en Casper de Boer hun ervaringen en inspanningen voor het masterprogramma Neurosciences.

Kunnen jullie meer vertellen over jullie werk als coördinatoren van de VU-master Neurosciences?

Casper de Boer: “Sinds 2020 zijn we hiermee bezig. Onze focus ligt op het verbeteren van het curriculum en het begeleiden van studenten in hun wetenschappelijke loopbaan. Het geeft ons de kans om een brug te slaan tussen leren en praktijk.”

Marissa Zwan: “Het is heel waardevol om de kennis die we bij Alzheimercentrum Amsterdam opdoen door te geven aan een nieuwe generatie onderzoekers. Op die manier investeren we in de toekomst van ons vakgebied.”

Wat zijn de belangrijkste aspecten van jullie werk?

Casper: “Een belangrijk deel van ons werk is het bewaken en vernieuwen van het curriculum. Neurowetenschappen zijn een breed en dynamisch vakgebied, van moleculair onderzoek tot klinische toepassingen. Neem bijvoorbeeld computational neuroscience: we werken steeds vaker met grote datasets, wat vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Wij zorgen ervoor dat deze ontwikkelingen ook aandacht krijgen in de opleiding.”

Marissa: “We hebben veel zicht op zowel de studie als de studenten. Daardoor kunnen we de opleiding blijven verbeteren en studenten enthousiasmeren voor ons vakgebied. Dat geeft veel voldoening.”

Hoe ondersteunen jullie studenten bij hun wetenschappelijke loopbaan?

Marissa: “We laten studenten zien hoe veelzijdig wetenschap kan zijn. Dit opent nieuwe deuren voor hen én voor ons als Alzheimercentrum. Door talentvolle onderzoekers op te leiden, versterken we onze capaciteit om oplossingen te vinden voor neurodegeneratieve ziekten.”

Casper: “Niet iedereen is geschikt voor een academische carrière, en er is ook niet voor iedereen plaats. Daarom zoeken we actief aansluiting bij andere sectoren, zoals de biotech-industrie en farmacie. Daar kunnen studenten hun kennis toepassen op een manier die bij hen past.”

Wat motiveert jullie in dit werk?

Casper: “Het mooiste vind ik om te zien hoe studenten zich ontwikkelen. Sommige studenten komen binnen zonder een duidelijk plan, maar groeien uit tot zelfverzekerde onderzoekers. Soms zien we ze terug bij Alzheimercentrum Amsterdam. Dat maakt me echt trots.”

Marissa: “Voor mij gaat het erom dat we studenten helpen keuzes te maken en de juiste stappen te zetten. Met onze ervaring en ons netwerk kunnen we echt iets voor hen betekenen. Zo bouwen we samen aan een nieuwe generatie wetenschappers.”

Over de master Neurosciences

De tweejarige master Neurosciences aan de VU biedt studenten de kans om alles te leren over de werking van de hersenen op verschillende niveaus, van genen tot individuele hersencellen tot patiënten. Hiermee kunnen zij bijdragen aan het begrijpen en bestrijden van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en ALS, maar ook van psychische aandoeningen. Meer informatie vind je op Master Neurosciences – Vrije Universiteit Amsterdam

Steun onderzoek

Wilt u onderzoek naar alzheimer en andere vormen van dementie steunen? Kijk hier wat u kunt doen.

 

 

 

 

Top
Volg ons via