Doneer nu

Samenwerking afdeling KNOP en Alzheimercentrum Amsterdam

Datum: 26 april 2021 Sikkes 1
Delen

Sietske Sikkes is per 2021 universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit, bij de afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie (KNOP). In deze positie gaat zij zich bezighouden met de neuropsychologie van de veroudering. Zij blijft verbonden aan Alzheimercentrum Amsterdam en geeft zo de samenwerking tussen de beide instituten verder vorm. De afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie (KNOP) richt zich op onderzoek en onderwijs in de klinische psychologie in brede zin: van preventie tot behandeling voor het verminderen van de ziektelast gedurende de hele levensloop.

Het onderzoek en onderwijs van deze afdeling is direct of indirect gericht op het ontstaan en de diagnostiek van psychische problemen en het behandelen en voorkomen daarvan. De afdeling KNOP leidt basispsychologen op met neuropsychologische kennis en vaardigheden. Dit doen zij binnen drie succesvolle en innovatieve opleidingen: de mastertracks Klinische Neuropsychologie en Forensische Neuropsychologie en de researchmaster Cognitive Neuropsychology, waar ze kwalitatief hoogwaardig onderwijs aanbieden en studenten opleiden tot scientist-practitioners voor de klinische en wetenschappelijke praktijk.

Meer informatie

  • Over Sietske Sikkes
  • Over haar onderzoek Amsterdam IADL vragenlijst
  • Interview met Sietske in een artikel wat er bereikt is in 20 jaar Alzheimercentrum Amsterdam.
    Lees hier het gehele artikel.

    Aanpakken die leefstijl!

    Kunnen we hersengezondheid verbeteren met behulp van leefstijlinterventies? Neuropsycholoog Sietske Sikkes geeft toelichting.

    “Het krijgen van alzheimer is een kwestie van enorme pech hebben”, zegt Sietske Sikkes, neuropsycholoog en epidemioloog. Maar wat zou het fijn zijn als het lukte die pech de pas af te snijden. Sikkes en haar team onderzoeken bij het alzheimercentrum onder andere de mogelijkheid alzheimer te voorkómen, en het verband tussen de ziekte en leefstijl. “Er zijn rekenmodellen die schatten dat een derde van het vóórkomen van alzheimer is terug te voeren op leefstijl. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld weinig beweging, lage opleiding, roken, depressie, diabetes, hoge bloeddruk, obesitas. Wanneer we deze risico’s verkleinen, zou dat grote maatschappelijke impact kunnen hebben.”

Top
Volg ons via