Doneer nu

Yolande Pijnenburg spreekt tijdens wereldconferentie over FTD

Datum: 4 maart 2021 Yolande Pijnenburg spreekt tijdens wereldconferentie over FTD 1
Delen
Van 3 t/m 5 maart is de grote internationale conferentie over frontotemporale dementie (FTD). Door alle maatregelen is de conferentie volledig digitaal. Deze conferentie is een belangrijk moment voor de uitwisseling en het verspreiding van kennis over onderzoek naar FTD. Experts met verschillende achtergronden en disciplines delen recente ontdekkingen, inzichten en meningen. Dit virtuele congres is een belangrijke gelegenheid voor clinici, wetenschappers en stagiaires van over de hele wereld om hun kennis te delen met als doel de zorg voor patiënten met FTD te verbeteren.

Vooruitgang FTD-onderzoek

Tijdens deze driedaagse conferentie wordt de vooruitgang in de klinische, biomarker en neuroimaging van FTD besproken. Genetische en sporadische vormen van FTD zullen worden beschreven en besproken, evenals het gebruik van neurologische, neuropsychologische, genetische testen en biomarkers voor de diagnose van FTD. Ook gerelateerde aandoeningen komen aan bod. Ook de last van de zorgverlener wordt besproken. Ten slotte zullen nieuwe vorderingen worden gepresenteerd in de behandeling van FTD op basis van de fundamentele wetenschappelijke ontdekkingen.

FTD-expert prof. dr. Yolande Pijnenburg

Hoogleraar en neuroloog Yolande Pijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam spreekt ook tijdens deze internationale conferentie. Pijnenburg is al bijna 20 jaar als neuroloog bezig met de ziekte FTD. Op 1 oktober 2020 is ze gestart als hoogleraar om het onderzoek naar dementie op jonge leeftijd verder te ontwikkelen. Ze is daarmee de eerste neuroloog die zich als hoogleraar met dementie op jonge leeftijd gaat bezighouden. Yolande is verheugd over haar benoeming. “Als hoogleraar krijg je meer ruimte om je ideeën te verspreiden. Je kunt, je móet zelfs, anderen opleiden met je visie. Ik wil benadrukken dat dementie véél verschillende gezichten heeft. Want dementie is een verzamelnaam, het eindstadium van meerdere hersenziektes, zoals de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body-dementie (DLB).”

Over de ziekte FTD

In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen dementie. Bij 10.000 van hen is sprake van de variant frontotemporale dementie. Het is de tweede oorzaak van dementie die voor het 65e jaar begint. “Bij deze ziekte kunnen de klachten beginnen met minder goed zien, dus de patiënt denkt dat hij een bril nodig heeft. Later blijkt dat het hersendeel dat visuele informatie verwerkt, is aangetast. Zo iemand kan nog prima plannen, onthouden en rekensommetjes maken. Omdat zulke symptomen bij jonge mensen niet in het typische dementieplaatje passen, wordt de hersenziekte vaak niet, of veel te laat, herkend.”

Op zoek naar begeleiding op maat

Pijnenburg benadrukt dat dementie niet iets is ‘dat er nou eenmaal bij hoort als je ouder wordt’. “Natuurlijk, ik snap goed dat er bij dementiepatiënten en hun naasten op een gegeven moment sprake is van acceptatie. Er is nog geen medicijn, dus als je nú ziek bent, dan heb je zelf het meest aan goede zorg. Maar ik heb als neuroloog méér te bieden, ook voor toekomstige patiënten. Op jonge leeftijd is er minder ruis van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, waardoor de ziekte in zijn puurste vorm kan worden onderzocht. We moeten op zoek naar de oorzaken en manieren waarop we de diagnose zo snel mogelijk kunnen stellen, zodat we uiteindelijk de beste begeleiding of zelfs behandeling kunnen geven. En dat kan ik alleen als de patiënt van nu meedoet aan wetenschappelijk onderzoek.”

Onderzoek naar FTD

Zo snel mogelijk een goede diagnose stellen is belangrijk voor patiënten met FTD. Hun symptomen doen vermoeden dat zij een psychiatrische aandoening hebben, zoals manische depressiviteit. Zij krijgen vaak pas na gemiddeld zes jaar te horen wat er werkelijk speelt. “En door die gedragsveranderingen – denk aan overmatig geld uitgeven of agressief gedrag– hebben ze dan vaak kind noch kraai. Daarom werken we met een groot internationaal team aan een test waarmee we FTD kunnen aan tonen via bloed om zo in de toekomst sneller en makkelijker zekerheid te kunnen geven over een diagnose.”

Top
Volg ons via