Doneer nu

Onderzoek in de etalage

Delen

Alzheimercentrum Amsterdam zet elk jaar een onderzoek in de etalage. Voor dit onderzoek vragen we dat jaar extra aandacht en financiële steun. Dit geld komt ten goede aan onderzoeksprojecten waar (nog) geen overheidssubsidie voor is. Dit zijn vaak aanjagers voor nieuwe wegen van onderzoek, bijvoorbeeld de test in het oog, de bloedtest, nieuwe therapievormen maar ook onderzoeksassistenten, scans en specifieke lab bepalingen. In dit bijzondere jubileumjaar 2025 waarin wij 25 jaar bestaan is dit het onderzoek naar betere diagnoses: de kracht van samenwerking bij dementie.

Bij dementie denken veel mensen aan de ziekte van Alzheimer en geheugenproblemen, maar er bestaan veel verschillende vormen van dementie. Zo gaat frontotemporale dementie gepaard met veranderingen in gedrag, persoonlijkheid en taal, terwijl dementie met Lewy bodies kan leiden tot bewegingsproblemen en hallucinaties. Zelfs symptomen van mensen met dezelfde vorm van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, kunnen sterk verschillen.

Onderzoek in de etalage 1Naast individuele verschillen in symptomen, zijn er ook grote variaties in de soorten, locaties en oorzaken van hersenschade die aan dementie ten grondslag liggen. Deze hersenschade maar ook de oorzaken ervan kunnen we steeds beter meten met verschillende onderzoeken en scans. Maar wat als de verschillende metingen tegenstrijdige resultaten opleveren? En wat als de metingen wijzen op één type dementie, terwijl het klinische beeld meer overeenkomt met een andere vorm? Een methode om alle bevindingen bij een individu te combineren zou van onschatbare waarde zijn voor het stellen van een diagnose.

Gelukkig worden er doorlopend goede methodes ontwikkeld om hersenschade en de oorzaken hiervan te meten. Dit zijn bijvoorbeeld bloedtesten, nieuwe soorten PET scans en genetische markers die passen bij bepaalde soorten dementie” – Dr. Lianne Reus.

Echter, het kan soms ook moeilijkheden met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als er tegenstrijdige resultaten zijn, of als hersenscans niet passen bij het klinische beeld” – Dr. Colin Groot

Bundelen van krachten

Dr Lianne Reus en dr. Colin Groot hebben allebei veel onderzoek gedaan naar dementie, maar vanuit verschillende invalshoeken. Dr. Reus richt zich vooral op het onderscheiden van genetische risicofactoren en hoe deze hersenschade kunnen veroorzaken, terwijl dr. Groot zich voornamelijk bezighoudt met de klinische symptomen van hersenschade, en hoe hersenschade gemeten kan worden door beeldvorming.

De komende jaren bundelen zij hun krachten om een model te bouwen waarin onderlinge relaties tussen een scala aan metingen wordt geïntegreerd. Een arts kan dit model gebruiken om de gegevens van een patiënt in te voeren, waarna het model een diagnose inschat, bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie of dementie met Lewy bodies. Op deze manier zal de arts ondersteund worden bij het stellen van accurate diagnose.

Het belang van een accurate diagnose

Een accurate en vroege diagnose is van cruciaal belang voor zowel mensen met dementie, als voor hun naasten. Het biedt duidelijkheid en vermindert de stress die gepaard gaat met onzekerheid over de oorzaak van de klachten. Daarnaast opent een diagnose de mogelijkheid om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstige medicijnen. Bovendien geeft het toegang tot beschikbare behandelopties en biedt het ondersteuning om zo lang mogelijk een onafhankelijk leven te leiden.

Steun dit onderzoek in de etalage

Uw hulp is hard nodig!
Doneer direct via het donatieformulier of maak een bedrag naar keuze over naar:

IBAN NL 42 INGB 0006 9052 76
T.n.v. Stichting Steun Alzheimercentrum Amsterdam
O.v.v. ‘Onderzoek De kracht van samenwerking’

Iedere gift is welkom!

Top
Volg ons via