2023 Immuunsysteem en alzheimer
Alzheimercentrum Amsterdam zet elk jaar een onderzoek in de etalage. Voor dit onderzoek vragen we dat jaar extra aandacht en financiële steun. In 2023 was dit het onderzoek: op zoek naar medicijnen die het hersen immuunsysteem bij alzheimer verbeteren.
Medicijnen voor alzheimer, waar staan we?
De ziekte van Alzheimer is de voornaamste oorzaak van dementie. Alleen al in Nederland hebben meer dan 250.000 mensen deze verschrikkelijke ziekte. Alhoewel er wat voorzichtige successen zijn geboekt in het internationale onderzoek naar een medicijn, bestaat er nu nog geen behandeling die de ziekte effectief kan vertragen, stoppen of omkeren. Over de achterliggende oorzaken van de ziekte is echter wel steeds meer bekend: het immuunsysteem van het brein speelt daarbij een belangrijke rol.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
In het brein leven gespecialiseerde immuuncellen die we “microglia” noemen. In een gezond brein ruimen deze microglia afval, zoals overtollige vetten en eiwitten, continu op. Echter in het alzheimer brein voeren de microglia hun taak niet meer goed uit. Hierdoor blijven giftige vetten en eiwitten zich opstapelen wat uiteindelijk leidt tot het afsterven van hersencellen.
Waar staan we nu?
Het is duidelijk dat een falend immuunsysteem in het brein sterk bijdraagt aan de ontwikkeling van alzheimer. Medicijnen die dit immuunsysteem een boost kunnen geven zouden daarom van groot belang kunnen zijn voor de behandeling van de ziekte.
Onderzoeksplan
De projectleider van dit onderzoek is dr. Rik van der Kant. Zijn onderzoeksteam is gespecialiseerd in het ontdekken van nieuwe medicijnen in hersencellen van alzheimerpatiënten die in het lab gegroeid kunnen worden. Zijn team ontdekte eerder al dat een HIV medicijn (Efavirenz) mogelijk de aanmaak van alzheimer eiwitten kan remmen, en een klinische trial om dit te testen start in 2023.
Tijdens het huidige project gaat dr. Van der Kant op zoek naar nieuwe medicijnen die het immuunsysteem een boost kunnen geven. Hiervoor worden alzheimer microglia opgegroeid in het lab en blootgesteld aan tientallen verschillende medicatie. Medicijnen die inderdaad deze microglia een boost kunnen geven kunnen vervolgens verder worden ontwikkeld voor de behandeling van alzheimer in de kliniek.
Interview
Beluister het interview met dr. Rik van der Kant over innovatie in het alzheimerveld (35 min.) via Spotify of Apple Podcasts.
Steun dit onderzoek in de etalage
Uw hulp is hard nodig!
Doneer direct via het donatieformulier of maak een bedrag naar keuze over naar:
IBAN NL 42 INGB 0006 9052 76
T.n.v. Stichting Steun Alzheimercentrum Amsterdam
O.v.v. ‘Medicijnonderzoek Rik van der Kant’.
Iedere gift is welkom!
Meer informatie
Vragen over doneren kunt u stellen aan onze relatiemanager Sylvia Voogt op
telefoonnummer 06-115 861 69 of per e-mail naar s.voogt@amsterdamumc.nl.
Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met projectbureau van Alzheimercentrum Amsterdam op telefoonnummer 020-444 08 16.