Doneer nu

2018 Cognitieve reserve

Onderzoek in de etalage 2018: Cognitieve Reserve
Delen

In 2018 stond het onderzoek naar cognitieve reserve in de etalage. 

Rol hersenschade bij alzheimer

“Wat mij fascineert is dat twee mensen, die dezelfde hersenschade op een hersenscan hebben, verschillende geheugenproblemen ervaren.”, stelt dr. Rik Ossenkoppele. Hij vervolgt: “Blijkbaar is er iets dat sommige mensen beschermt tegen de negatieve effecten van hersenschade op het functioneren van het brein.” De hersenen beschikken over een natuurlijk vermogen om hersenschade te compenseren en deze zogeheten cognitieve reserve verschilt per persoon.

Cognitieve reserve

Promovenda Anita van Loenhoud, doet samen met Rik onderzoek naar cognitieve reserve en kijkt naar welke factoren van invloed zijn. Anita: “We weten inmiddels dat opleidingsniveau  van invloed is op cognitieve reserve. Mensen met een hoger opleidingsniveau kunnen langer ‘normaal’ functioneren bij hersenschade, maar gaan vervolgens sneller achteruit. Momenteel onderzoeken we de invloed van mentale activiteiten (zoals het leren van een nieuwe taal en spelletjes spelen) en fysieke activiteit (sport en beweging) in combinatie met hersenscans.” In het  onderzoek wordt ook gekeken of de hoeveelheid cognitieve reserve een voorspellende waarde heeft voor het ziektebeloop. “Patiënten met alzheimer vragen vaak wat ze kunnen verwachten in de toekomst. Het zou fijn zijn als wij een indicatie zouden kunnen geven”, aldus Anita.

Achteruitgang afremmen

Rik: “We willen het onderzoek graag uitbreiden naar mogelijkheden om cognitieve reserve concreet in te zetten. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op onze donateurs. In deze nieuwe studie willen we onderzoeken hoe je tijdens de ziekte van Alzheimer de cognitieve reserve kan vergroten.” Anita vult aan: “Patiënten staan machteloos wanneer zij de diagnose krijgen, dus dit zou hen een middel kunnen bieden om cognitieve achteruitgang te vertragen.”

Wens voor de toekomst

Rik sluit af met hun wens voor de toekomst: “Het is onze ambitie om een therapie te ontwikkelen om cognitieve reserve in te zetten om de ziekte van Alzheimer te vertragen. Hoe mooi zou het zijn als we patiënten tijdens de zoektocht naar een effectief medicijn tegen dementie al handvatten kunnen geven  om de cognitieve achteruitgang te remmen.”

SUBSIDIEGEVER: Alzheimer Nederland, iedereen die een gift gegeven heeft of geld ingezameld heeft met een actie.

Dank u wel
Wat geweldig dat u zo gul heeft gegeven voor ons onderzoek naar Cognitieve Reserve bij de ziekte van Alzheimer. U heeft samen ruim € 13.000 gedoneerd. Wij zijn vereerd dat u allen wilt bijdragen aan de studie naar het aanspreken van het natuurlijk vermogen van de hersenen om dementie te remmen. Hiermee proberen we aanknopingspunten te vinden om zonder medicijnen de ziekte te kunnen vertragen. Dankzij uw steun kunnen wij verder onderzoeken of de hoeveelheid cognitieve reserve een voorspellende waarde heeft voor het ziektebeloop van alzheimer.

Steun het onderzoek

Uw kunt dit onderzoek nog steeds steunen.
Doneer nu direct via het donatieformulier.

Meer informatie

Voor vragen over doneren kunt u stellen aan onze relatiemanager Sylvia Voogt op telefoonnummer 06-11 586 169 of per e-mail naar s.voogt@amsterdamumc.nl.

Vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met het projectbureau van Alzheimercentrum Amsterdam op telefoonnummer 020-4440816.

Eerdere onderzoeken in de etalage

2021     Muziek en dementie
2020    Tweelingenonderzoek
2019    Frontotemporale dementie
2018    Onderzoek naar cognitieve reserve
2017    Hersenonderzoek.nl
2016    I-READ
2015    Dementie met Lewy Bodies (DEVELOP)
2014    100-plus onderzoek

Top
Volg ons via