Doneer nu

BeyeOMARKER

Delen

Projectleiders: Dr. Rik Ossenkoppele & Dr. Femke Bouwman

Subsidiegever(s): Alzheimer’s Association en Health~Holland

Looptijd: 2022-2025

Deelnemers aan de het BeyeOMARKER onderzoek zullen bijdragen aan 1) kennis over bloedtesten en oog-scans voor het opsporen van Alzheimer en aan 2) kennis over de verbinding tussen de ogen en de hersenen. Met deze informatie hopen we toekomstige patiënten met de ziekte van Alzheimer eerder en beter te kunnen helpen.

Op zoek naar betere tests voor toekomstige patiënten

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van twee eiwitten die ophopen in de hersenen, namelijk (1) klonteringen van amyloïd eiwit en (2) kluwen van tau eiwit. Op dit moment wordt de ziekte van Alzheimer vaak pas ontdekt wanneer iemand klachten heeft, zoals geheugenklachten. Iemand met klachten gaat bijvoorbeeld eerst naar een huisarts en komt vaak pas na langere tijd bij de geheugenkliniek. Hier wordt dan gekeken of de klachten misschien veroorzaakt worden door de ziekte van Alzheimer. Dit kan nu op twee manieren. De ene is een PET (positron emissie tomografie) scan en de andere een ruggenprik om hersenvocht te verkrijgen. Deze testen werken erg goed in de geheugenkliniek, maar ze zijn erg duur en niet goed toegankelijk voor iedereen.

Bloedtesten en oog-scans zijn minder duur en beter toegankelijk, omdat ze een stuk makkelijker zijn om uit te voeren en goedkoper zijn. Beide testen lijken goed te werken, maar er is nog veel meer onderzoek nodig. We weten bijvoorbeeld nog niet of deze testen goed werken bij verschillende groepen mensen van andere locaties, zoals bij een oogkliniek. Ook weten we nog niet wat de resultaten precies zeggen over iemands persoonlijke risico op de ziekte van Alzheimer.

De hersenen en de ogen vormen een hecht samenwerkend duo

De ogen en de hersenen zijn direct met elkaar verbonden. Een ziekte in de hersenen kan daarom ook effect hebben op de ogen. We willen graag weten hoe dit precies werkt. Andersom kunnen problemen met de ogen ook effect hebben op de hersenen. Een bloedtest of oog-scan kan bijvoorbeeld extra belangrijk zijn voor mensen waarbij het lastig is om geheugentestjes af te nemen, bijvoorbeeld doordat iemand door problemen met de ogen niet meer goed kan lezen.

Wie kan deelnemen?

U kunt deelnemen aan de BeyeOMARKER studie als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent patiënt van de Bergman oogkliniek
  • U bent 50 jaar of ouder
  • U heeft geen dementie diagnose
  • Uw oogaandoening komt niet door een verwonding of oppervlakkige ontsteking

Interesse in deelname?

Lijkt het u interessant om deel te nemen aan dit onderzoek? Laat dan hieronder uw e-mailadres en telefoonnummer achter. Wij zullen dan contact met u opnemen om een uitgebreide informatiebrief toe te sturen en om al uw vragen te beantwoorden. Deelname is volledig vrijwillig.

150 van de 700 deelnemers zullen mee doen aan een vervolgonderzoek genaamd BeyeOMARKER +. Als u wordt uitgenodigd voor de BeyeOMARKER+ studie betekent dit niet dat wij denken dat u alzheimer heeft. Het doel van dit deel van de studie is om nog meer informatie te verzamelen om te onderzoeken of de bloed- en oogtesten goed werken. We zullen gedurende twee dagen verschillende scans en testen afnemen bij de 150 deelnemers van de BeyeOMARKER+ studie:

  • MRI scan
  • PET scans
  • Oog scans
  • Cognitieve testen
  • Visuele testen

Een biobank is een verzameling van lichaamsmateriaal en (medische) gegevens van groepen patiënten en gezonde mensen. Het lichaamsmateriaal en de gegevens worden opgeslagen en gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op het moment dat we het lichaamsmateriaal in een biobank opslaan, weten we nog niet precies voor welk onderzoek we het gaan gebruiken. Meer informatie over biobanken kunt u vinden op: www.biobanken.nl. Binnen Amsterdam UMC zijn biobanken onderdeel van Biobank Amsterdam UMC. Deze afdeling registreert en beheert het lichaamsmateriaal om dat in de toekomst voor onderzoek te kunnen gebruiken.

Wat is het doel van deze biobank?

Het lichaamsmateriaal dat we in de BeyeOMARKER biobank bewaren willen we in de toekomst gebruiken voor onderzoek naar (risicofactoren voor) alzheimer en dementie. Er wordt nu veel onderzoek gedaan naar een bloedtest voor het opsporen van de ziekte van Alzheimer en het is bijvoorbeeld mogelijk dat er in de toekomst testen gevonden worden die nog beter werken.

Projectleider: Dr. R. Ossenkoppele, dr. F.H. Bouwman

Onderzoekers: Dr. C. Groot-Remmers, drs. I. Bader, drs. J. Milongo

  • Bergman clinics
  • Quanterix
  • Optina Diagnostics
  • NL Health-Holland
  • Alzheimer’s Association

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken via:
E-mail: beyeomarker@amsterdamumc.nl
Telefoon: 0611037838

Top
Volg ons via