Doneer nu

Focused Ultrasound

Delen

Projectleider: Dannis van Vuurden, kinderoncoloog bij het Prinses Máxima Centrum & coördinator Amsterdam UMC prof. Dr. W.M. van der Flier

Subsidiegever(s): Hersenstichting
Giftgevers die dit project mede mogelijk gemaakt hebben, zijn: Piet Poortman Fonds, C en W de Boer, Stichting Sterk & Positief, JW Wegener Fonds in oprichting.

Looptijd: 2022 – 2026

Veel hersenaandoeningen, waaronder hersentumoren en de ziekte van Alzheimer zijn nog niet of nauwelijks te behandelen. Dit komt onder andere doordat de hersenen heel moeilijk toegankelijk zijn voor medicatie. De zogenaamde ‘bloed-hersenbarrière’ zorgt ervoor dat >95% van de medicijnen de hersenen niet kunnen bereiken. Het ‘Dutch Neuro-FUS consortium, DNFC’ richt zich op het openen van de bloed-hersen barrière voor therapie met ‘Focused Ultrasound’ (FUS) technologie.

Met behulp van uiterst precies gerichte geluidstrillingen worden de bloedvaten in de hersenen tijdelijk en lokaal geopend. Hierdoor komen medicijnen beter in de hersenen. Door zo al in een vroeg stadium van ziekte in te grijpen kan het ziektebeloop van hersenziektes mogelijk veranderen. De FUS-technologie wordt al in vroege fase studies in de VS en Canada onderzocht bij patiënten met hersentumoren, de Ziekte van Parkinson en Alzheimer. Ons project bestaat uit 3 pijlers: in de eerste pijler zullen, voor het eerst in Europa, volwassenen en kinderen met een ongeneeslijke vorm van hersenkanker, behandeld worden met FUS, in combinatie met een medicijn. De tweede pijler richt zich op de Ziekte van Alzheimer. we onderzoeken eerst in het laboratorium en vervolgens voor het eerst bij patiënten naar verbeterde afgifte van antilichamen tegen amyloid-beta (ziekmakend eiwit bij Alzheimer). De derde pijler van onderzoek richt zich op het onderzoeken van medicijnen die het lokale immuunsysteem bij hersentumoren en Alzheimer aanpakken. In de toekomst kan dit leiden tot behandelstudies, waarin deze middelen samen met FUS worden onderzocht bij patiënten.

Met behulp van FUS en de juiste medicatie hopen we in de toekomst volwassenen en kinderen met een hersentumor of Alzheimer een betere overleving en kwaliteit van leven te geven. Op termijn zou dezelfde techniek ook voor andere hersenaandoeningen kunnen helpen om de medicijnen op de juiste plek te krijgen.

Dannis van Vuurden, kinderoncoloog bij het Prinses Máxima Centrum

Prof. Dr. W.M. van der Flier – Alzheimercentrum Amsterdam, coördinator voor Amsterdam UMC
Dr. E. M. van de Giessen  – Afdeling Nucleaire geneeskunde Amsterdam UMC
Dr. D. Vugts – Afdeling Nucleaire geneeskunde Amsterdam UMC
Dr. W. Beaino – Afdeling Nucleaire geneeskunde Amsterdam UMC
L. de Koning, MSc – Afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde Amsterdam UMC

Dr. F. Y .F .L. de Vos – Universitair Medisch Centrum Utrecht
Dr. M. Ries – Universitair Medisch Centrum Utrecht
Dr. T. Snijders – Universitair Medisch Centrum Utrecht

dr. mr. M. Broekman – Leids Universitair Medisch Centrum

Neuroscience Amsterdam, Amsterdam UMC
Prinses Máxima Centrum
Leids Universitair Medisch Centrum
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Top
Volg ons via