TAP-dementia
Over het onderzoek
Het nationale onderzoeksproject TAP-dementia heeft als doel om het diagnoseproces van dementie te verbeteren. TAP-dementia staat voor Tijdige, Accurate en gePersonaliseerde diagnose van dementie. Onderzoekers uit heel Nederland slaan de handen ineen om de diagnose van alzheimer én van andere vormen van dementie te verbeteren. Dit is van groot belang voor patiënten en hun omgeving, maar ook voor behandelend artsen. Daarnaast is het vaststellen van een goede diagnose het startpunt om in de toekomst betere behandelingen en medicijnen te ontwikkelen.
Voor de ziekte van Alzheimer zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. Zo kan de hersenschade van de ziekte nu met zekerheid tijdens het leven worden vastgesteld. Voor andere ziektes die dementie veroorzaken kan dit nog niet. Ook ziektes die dementie veroorzaken moeten beter en sneller vastgesteld worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vasculaire dementie, dementie met Lewy bodies en fronto-temporale dementie.
Om dit te bereiken gaan de partners binnen het onderzoeksproject:
- Nieuwe testen ontwikkelen
- Kijken of nieuwe en bestaande testen goed werken
- De testen die goed werken gebruiken in de praktijk
Vijf onderzoeksprojecten
Partners TAP-dementia
- Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, locatie VUmc
- Alzheimercentrum Erasmus MC
- Alzheimer Centrum Limburg, Universiteit Maastricht
- Radboud UMC Alzheimer Centrum
- Alzheimer Centrum Groningen, UMC Groningen
- UMC Utrecht
- Amsterdam UMC, locatie AMC
- Vrije Universiteit Amsterdam
- Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
- Kennisorganisatie Vilans
Financier
TAP-dementia geeft uitvoer aan werkpakket 3 van Onderzoeksprogramma Dementie, van de Nationale Dementiestrategie van de Nederlandse overheid.
TAP-dementia ontvangt tevens cofinanciering van Avid Radiopharmaceuticals, Roche Diagnostics en Amprion. Ook Gieskes-Strijbis Fonds draagt bij aan TAP-dementia.
Contact
Wilt u meer weten over TAP-dementia?
Neem dan s.v.p. contact op met Tessel Frankfort, projectmanager TAP-dementia.