TIP-AD
Projectleider: dr. Elsmarieke van de Giessen
Subsidiegever: F.Hoffmann-La Roche Ltd
Looptijd: 2024 – 2025
TIP-AD is een onderzoek om te zien wat er met Trontinemab gebeurt zodra het in het lichaam zit, en hoe veilig Trontinemab is bij mensen met de ziekte van Alzheimer en bij gezonde mensen.
De ziekte van Alzheimer is een ziekte van de hersenen die zich langzaam ontwikkelt en het geheugen, het denken en het gedrag aantast. Het kenmerkt zich door de stapeling van eiwitmateriaal, bèta-amyloïde plaques (bèta-amyloïde) genaamd, in de hersenen. Momenteel worden er behandelingen ontwikkeld die zich focussen op het voorkomen of verminderen van bèta-amyloïde ophopingen.
Een groot obstakel bij ontwikkeling van medicijnen voor de ziekte van Alzheimer (en andere hersenziektes) is de aanwezigheid van de bloed-hersenbarrière. Dit is een barrière die voorkomt dat bepaalde deeltjes (schadelijke deeltjes maar bijvoorbeeld ook sommige medicijnen) vanuit het lichaam de hersenen binnendringen.
Mogelijke behandeling alzheimer
Trontinemab is een onderzoeksmiddel dat door Roche wordt ontwikkeld als mogelijke behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Het combineert een anti-amyloïde-antilichaam met een hersenshuttlemodule (brain shuttle module), die helpt om het antilichaam naar de hersenen te brengen. In dit onderzoek zullen we, voor het eerst, de hersenopname van het medicijn Trontinemab meten door middel van PET scans. Met dit onderzoek verwachten we een beter beeld te krijgen van het gedrag van Trontinemab in de hersenen.
Wilt u meer weten over de FIT-AD studie? Neem dan contact op met Lotte de Koning via: l.a.dekoning@amsterdamumc.nl.