World JAIN Challenge: voor het beste product ter ondersteuning bij dementie
Datum: 1 april 2022Op 23 en 24 maart streden zes finalisten in wereldwijde JAIN challenge voor beste prototype en product om mensen met dementie en naasten te ondersteunen. De bekendmaking van de winnaars, één voor het beste prototype en één voor het beste product, gebeurt op 6 april door minister Conny Helder in Den Haag. Franka Meiland, senior onderzoeker en coördinator/docent nascholing voor psychologen en casemanagers dementie bij de afdeling Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC, is voorzitter van de internationale jury van deze challenge.
Het doel van deze challenge is om wereldwijd van elkaar te leren op het gebied van de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van ondersteunende technologieën. Deze technologieën zijn belangrijk om de zorg en ondersteuning voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten nu en in de toekomst mogelijk te maken. Door de verwachte toename van het aantal mensen staat deze ondersteuning onder druk.
Over JAIN
Alleen door met alle betrokkenen samen te werken in de ontwikkeling van nieuwe technologieën én door wereldwijd van elkaar te leren, kunnen we deze uitdaging aan gaan. Dat is de overtuiging van Hans Arnold en Franka Meiland. Hans Arnold, artificial intelligence expert van Technology Investment Group, heeft hiervoor het Joint Artificial Intelligence Netwerk (JAIN) opgezet, waarbinnen veel jonge en senior professionals van verschillende landen deelnemen aan activiteiten, waaronder de World JAIN Challenge.
Franka Meiland is vanuit Amsterdam UMC betrokken als voorzitter van de internationale jury. Franka werkt als senior onderzoeker en coördinator/docent nascholing voor psychologen en casemanagers dementie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc, afdeling Ouderengeneeskunde, sectie Gerion en zij heeft veel ervaring met ondersteunende technologie bij dementie. De jury bestaat uit experts op het gebied van dementie en ondersteunende technologie, waaronder ook ervaringsdeskundigen. Franka zal het juryrapport op 6 april aan de minister overhandigen.
Internationale finalisten
De zes finalisten zijn afkomstig uit Nederland, Groot Brittannië, Zwitserland, Denemarken en Singapore. Zij presenteerden diverse apps – onder andere voor gepersonaliseerde reminiscentie activiteiten, bevordering van dagstructuur en geheugenondersteuning -, een ecosysteem met digitale assistent, monitoring en leefstijladvisering, een tracking device met gedragsveranderingen app, en een geïntegreerd systeem met een slimme fotolijst, videobellen en detectie van gevaarlijke situaties.
De video’s van de webinars van de finalisten van 23 en 24 maart zijn terug te zien op het YouTube kanaal van Joint Artificial Intelligence Netwerk. Hier is ook de ontknoping terug te zien na 6 april.